Om ökade aborter

Replik till artikeln om ökade aborter i fredagens GP:
Enligt artikeln så går ökad sexualupplysning och minskade aborter hand i hand, men i Sverige är det precis tvärtom.
En orsak som framhålls är unga tjejers rädsla för p-piller.
Men hur skulle vi kunna vara annat än rädda? Flertalet tidningar har skrivit om dödsfall i samband med p-piller, vi har alla hört skräckhistorier av våra vänner som haft blödningar i flera månader och bara genom att besöka närmsta internetforum så kan man hitta en lång lista på otrevliga biverkningar; ångest, depression, viktökning, mindre sexlust, torra slemhinnor och oregelbundna blödningar.
Är detta vad unga tjejer idag ska tvingas utstå för att förbättra abortstatistiken?
Här ska dock tilläggas att många tjejer och däribland jag har inga som helst problem med sina p-piller, detta är dock inte en god anledning att fortsätta lägga ansvaret på tjejerna.
Det är dags att börja anklaga fler än bara tjejerna, och det är dags att börja erbjuda alternativ!
Man hinner knappt sätta foten på en ungdomsmottagning innan man överöses med argument för p-piller; det är smidigare än kondom, det blir ju så mycket skönare för killen, du behöver aldrig vara orolig att du inte är skyddad etc.
Jag efterlyser två saker:
1. Att skuldbeläggningen ska förflyttas från tjejen till de båda inblandade i ett oskyddat samlag och att det ska erbjudas fler preventivmedelsalternativ. Enligt RFSU så finns en p-stav för män utvecklad. Anledningen till att den inte finns ute på marknaden är för att männen inte vill använda den. Det är hög tid att slopa idén om att tjejen får "skylla sig själv" om hon blir gravid och hög tid att börja förändra attityder. Vilket leder oss direkt till punkt två.
 
2. Sexualundervisningen måste bli bättre och innefatta fler perspektiv på ämnet sex och samlevnad.
Sex är mycket mer än bara det praktiska! Det finns många saker som sexualundervisningen saknar men för att anknyta till ämnet abort så är det främst en diskussion om ansvar och etik som jag efterlyser. Vems är ansvaret för preventivmedel? Vems är ansvaret om tjejen blir gravid? När blir fostret ett barn? Det är inget fel i att diskutera abort ur en kritisk synvinkel. En abort är ett misslyckande för alla, men likväl en fantastiskt viktig möjlighet, i synnerhet för de många kvinnor i världen som inte har den möjligheten. Därför är det viktigt att informera om vilket privilegium det är att kunna göra en abort vid en oönskad graviditet, men det är också viktigt att ta upp frågan; vad är människovärde och vilka innefattar det? Ja till livet och Människorätt för ofödda har inte patent på dessa frågor, detta är frågor som angår alla, inte bara hätska abortmotståndare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0