Ur stadens skafferi

Något man inte alltid tänker på som stadsbo är att även staden, liksom skogen, är ett skafferi av alla möjliga saker man kan äta och tillreda på olika sätt. (Tidningen Camino tog upp detta för ett litet tag sen och jag läste och blev inspirerad).
Några exempel är nypon, rönnbär, rosenkvitten, slånbär och fläder (som man kan använda antingen på våren, då tar man blommorna och på hösten kan man plocka de svartblåa bären på buskarna).

Jag tänkte tipsa om nypon idag. Det är ett riktigt nyttigt litet bär, fullt av C-vitamin som är bra mot förkylning men innehåller även magnesium som tydligen ska vara bra mot depressioner. Perfekt för hösten alltså.
Av nypon kan man göra t ex nyponsoppa (såklart), marmelad, parfait eller saft.
Man kan även torka dem och därmed ha nypon i skafferiet hela vintern!
För att torka dem gör man såhär:
Sprid ut nyponen på en ugnsplåt och torka i ugnen över natten i 50 grader. Det kan eventuellt ta lite längre tid, de ska iallafall vara helt torra för att de inte ska bli dåliga sen.
En del klyver dem och tar ut kärnorna, men det är egentligen inte nödvändigt. Inte ens bladen i toppen behöver man ta bort förräns de är torkade.
Förvara i tättslutande glasburkar. Och när du är sugen på nyponsoppa så gör du såhär:
Koka 5 dl torkade nypon med 1,5 liter vatten i 15-20 minuter. Mixa med stavmixer och sila. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt 1 vaniljstång och 1,5 dl socker, låt koka upp och låt den sedan sjuda i 5 minuter till. Servera som den är, eller med vaniljglass och mandelbiskvier.

(bilden är härifrån)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0