Om kultur, kvalitet och "konstnärslöner"

Att regeringens nya kulturproposition kommit ut har väl knappast undgått någon. Reaktionerna är många. Åsa Linderborg säger det precis så som jag skulle sagt det om jag var bättre på att sammanfatta. Yes.

Finast idag

När jag och min sambo är och handlar så brukar jag alltid välja de fula gurkorna. De ojämna, knöliga, korviga eller böjda. Jag tänker att de gurkorna har säkert mindrevärdeskomplex, det var ju trots allt inte alls längesen de inte fick säljas i butiker för att några tråkiga gurkfascister i EU hade bestämt att gurkor ska vara raka och inte böjda. Och folk väljer säkert bort de fula gurkorna, väljer de raka gurkorna i första hand. Därför väljer jag alltid de missformade gurkorna först, för att de också någon gång ska få känna sig som förstavalet. Min sambo brukar skratta hjärtligt åt mig för detta. Men idag la han upp en riktigt missformad gurka på bandet i kassan på Willys, jag log och han sa "ja, du säger ju att man ska välja de fula gurkorna". Det är kärlek det.

Ur stadens skafferi

Något man inte alltid tänker på som stadsbo är att även staden, liksom skogen, är ett skafferi av alla möjliga saker man kan äta och tillreda på olika sätt. (Tidningen Camino tog upp detta för ett litet tag sen och jag läste och blev inspirerad).
Några exempel är nypon, rönnbär, rosenkvitten, slånbär och fläder (som man kan använda antingen på våren, då tar man blommorna och på hösten kan man plocka de svartblåa bären på buskarna).

Jag tänkte tipsa om nypon idag. Det är ett riktigt nyttigt litet bär, fullt av C-vitamin som är bra mot förkylning men innehåller även magnesium som tydligen ska vara bra mot depressioner. Perfekt för hösten alltså.
Av nypon kan man göra t ex nyponsoppa (såklart), marmelad, parfait eller saft.
Man kan även torka dem och därmed ha nypon i skafferiet hela vintern!
För att torka dem gör man såhär:
Sprid ut nyponen på en ugnsplåt och torka i ugnen över natten i 50 grader. Det kan eventuellt ta lite längre tid, de ska iallafall vara helt torra för att de inte ska bli dåliga sen.
En del klyver dem och tar ut kärnorna, men det är egentligen inte nödvändigt. Inte ens bladen i toppen behöver man ta bort förräns de är torkade.
Förvara i tättslutande glasburkar. Och när du är sugen på nyponsoppa så gör du såhär:
Koka 5 dl torkade nypon med 1,5 liter vatten i 15-20 minuter. Mixa med stavmixer och sila. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt 1 vaniljstång och 1,5 dl socker, låt koka upp och låt den sedan sjuda i 5 minuter till. Servera som den är, eller med vaniljglass och mandelbiskvier.

(bilden är härifrån)

Böcker, tid och amerikanska filmnördar

Idag har jag varit på biblioteket och lånat böcker. Biblioteket är en riktigt fint gratisnöje som man kan slå ihjäl ett antal timmar med. Jag tänkte på mig själv i en amerikansk-film-kontext och insåg att jag var den klumpiga bokmalen med en trave böcker i famnen (som jag tappade, ett antal gånger). Det var ganska fint på ett sätt, och ganska fånigt på ett sätt. Som om böcker vore töntigt. Som om glasögon och rufsigt hår skulle vara fult. Men det värsta är när de töntiga flickorna blir populära flickor. Överger böckerna och kammar håret platt och pornografiskt schamporeklamsblankt. Och allt man behövde göra var just detta, kamma deras hår och ta bort deras glasögon och så vips så blev de prom queen. Anskrämligt fånigt.

Hursomhelt. Böcker lånade jag och kände mig som en nörd i en amerikansk film.
Jag vet inte hur det gick till, men idag blev det bara män. Riktigt fina sådana, som Jonas Gardell, Bob Hansson och Erlend Loe. Men ändå. Jag som skulle förkovra mig i kvinnohistoriska porträtt, klassiker. Men Bonjour Tristesse fanns inte ens på svenska. Nåväl. Nu har jag något att fördriva tiden med.

All day, every day I am thinking about these things

Saker som är fint:
- svag oboy, mycket mjölk, lite chokladpulver- ordet kontraproduktivt, Jag ska bara bli lite bättre på att använda det. Åh, ord, det är synd att man inte har tillräckligt mycket tid att välja dem ordentligt.
- folk som säger "en smula", typ "det är ju en smula mer komplicerat än så." Fint är det.
- Det här fina tyget intill från Stoff och stil som jag har beställt hem 3 meter (!) av. Det ligger och väntar på att få bli en klänning. Vad annars?
- Att jag kanske börjat hitta tillbaka till mina finaste vänner
- Att ägna större delen av dagarna åt att läsa böcker

I övrigt är det mycket som inte är fint. Känslan av att vara arbetslös och inte bara en post-studenten-ungdom tar hårdare på mig än jag kunnat föreställa mig. Jag har tappat inspirationen och viljan. Jag har tid, men inget att fylla den med. Mina ansökningar lämnas obesvarade. Pengarna tas ur min sinanade sommarkassa som slutats fylla på för längesen. Ungefär som min energi. Alltid känslan av att pengarna eller energin kunnat ägnas åt något viktigare. Pengarna sparas och energin läggas på att göra mig anställningsbar, anpassningsbar och alltid tillgänglig, för osäkra extrajobb, timanställningar och provisionslön. Jag vill ju bara ha någonstans att gå.

 
Rosett-tävling!På den här fina, kreativa och inspirerande bloggen bloggar en flicka som heter Moa. Hon har lagt ner massa tid, kärlek och möda på att sy hela 55 st rosetter (!) som man kan vinna (!!) i en tävling på hennes blogg.
En sån fin chans kan man bara inte missa. Så självklart vill jag vara med och tävla.

En förutsättning för att få tävla är också att man ska skriva en kommentar om en kvinnlig förebild man har. Kanske världens bästa initiativ.

RSS 2.0